Friday, October 19, 2012

Mentaliti Kelas Kita...

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua...sesaje nak mencoret dekat blog yang dah berhabuk ni kan...punyalah lama tak menyawang...sampai bersawang-sawang blog ni...kikiki...

Okay...terus pada fokus utama...pernah dengar tak benda ni?tak pernah?buat-buat pernah laa ye...rindasahara cuma nak berkongsi '10 Malaysian Rude' yang rindasahara terbaca dalam sebuah akhbar baru-baru ni...baru tak barulah dah berbulan rasanya...jom tengok pro dan kontranya bersama rindasahara...cekedout...

1)Membunyikan hon dalam keadaan sesak di jalan raya kerana kurang sabar
Ini rindasahara akui sangat perangai segelintir rakyat Malaysia ni.Kadang-kadang selalu kot rindasahara buat aktiviti yang tak berfaedah ni.Yelah,dah tengok clear apalah salahnya terus je masuk. Ni nak jugak tunggu betul-betul clear baru terhegeh-hegeh nak masuk.cik,kalau macam tu jangan memandu di jalanraya malaysia...Tapi rindasahara pun macam tu jugak...nak selamat..hehehe...tapi ada jugak yang sengaja memperdajalkan orang.Suka nak jadi road bully kan...sebab rindasahara pernah juga terkena yang tu..mentang-mentang kita perempuan,fizikal kecik,tepek P depan belakang..senang-senang diri aje membuli ye...sekali keluar brutalnya,tak kamu yang mengagau...jangan sangka ular lidi tak mematuk ye...haaaaaaaaaaaaaaa....

2)Tidak menghiraukan tanda di sekeliling
Ini sikap yang sangat tak baik...terutama bagi perokok tegar tu...sorry ye perokok sekalian,sebab ada dalam kalangan anda yang merokok ni tidak menghiraukan tanda di sekeliling...nak kata mereka ni pentingkan diri pun boleh kot (sekali dia melaser laa...)..iyelah,ikutkan sangat ketagihan sampai tak menyempat-nyempat hembus sana sini...pesanan rindasahara,sila bawa penyakit pergi dari saya...sekian...ngeeeeeeeeee...

3)'Mencuri' parking bay orang yang terlebih dahulu
Ini ada...tapi rindasahara tak pernah terkena lagi...rindasahara snach parking orang adalah kot...weeee...tapi ini adalah perangai yang tidak baik...tak sensitif...penatlah orang tu mengatur keta nak landing baikkkkkkkk punya..tiba-tiba hah kau...dia selamba biadap meluru masuk parking dengan rileksnya membuat muka innocent...suka hati ayam saja kamoo...satu lagi yang dok potong Q terutama time dekat traffic light...kita susah payah beratur dia selamba biadap meluncur ke depan n bagi signal nak masuk...tak bagi kang mulalah mulot menyumpah sampai 7 keturunan...tapi siapa yang salah hah?berhak ke kamu atas jalan haremmm yang kamu dapat kerana potong Q orang itu?ngeeeeeeeeeee....

4)Tidak memberikan tempat duduk kepada wanita mengandung,warga tua dan orang kelainan upaya(OKU).
Ini rindasahara jarang jumpa...mungkin kes terpencil...jadi no comment...hehehe...cuma pendapat rindasahara,bab ni ramai rakyat malaysia yang sensitif...bagi ruang pada wanita mengandung,warga emas dan OKU...yang ni salute 7/10....hehehe...

5)Bercakap dengan nada yang tinggi di telefon di tempat awam
Ini bukan mereka saja buat..rindasahara pon buat!hehehe...kadang kadang tu sje nak tunjuk keriakan dan ketakburan diri yang konon tahu lah sangat mengenai perkara tuuuuu...padahal habuk pon tarak...kepada sesiapa yang pernah terdengar rindasahara macam ni...mintak maaf nooo...ngeeeee....

6)Tidak mambenarkan penumpang lain keluar sebelum menaiki kenderaan awam
Ini pon rindasahara ada buat...pantang buka aje pintu bas,LRT or apa-apa kenderaan awam yang banyak orang guna...menyerbu aje masuk sampai orang yang nak keluar tu terkandas di tengan laluan...last bas pun jalan aje...kesian tak???kesian kan...erkkk...bukan apa...kadang-kadang kita nak cepat tanpa memikirkan hal orang lain...a.k.a juai ikang tepi jalan...cuma perlulah concern pada mereka yang kadang-kadang terlepas destinasi tujuan kerana halobanya manusia macam kita...walawah..hehe...

7)Tidak menahan pintu atau lif untuk membenarkan orang lain masuk bersama
Ini rindasahara tak pernah buat semenjak rindasahara jadi sebahagian dari warga kampus tempat rindasahara menyelesaikan pengajian...sebabnya papa kami iaitu dekan fakulti rindasahara telah mengingatkan mengenai perkara ni...bila kita masuk pintu atau lif,silalah memerhati ke belakang...jangan sampai orang belakang terlanggar pintu kerana kecuaian kita...lalalala...

8)tidak mengucapkan 'Terima Kasih'
Wahhh...ini kera biadap kan...tapi kadang-kadang rindasahara pon ada buat...aiseh...sesama kita tak apa lagi...yang susahnya tak berterima kasih dengan Tuhan...acaner tu?haaaaaaaaaa....

9)Meninggalkan troli di parking
Ini pon perangai rakyat Malaysia macam rindasahara jugak...then susahkan orang lain nak parking...apakah???tak patut...heeee...

10)Lewat
Inilah yang digelar 'janji Malaysia'...tak pernah nak tepat masa...susah juga begitu kan...hurmmm...satu yang sangat3 perlu diubah untuk mencapai negara maju 2020...ini tak...katanya jam 8,tapi 8.30 tak nampak bayang lagi...kadang-kadang geleng kepala aje yang mampu kan...heheeeeeeeee....

Itulah sedikit sebanyak perangai segelintir rakyat Malaysia...tapi rindasahara akui...BUKAN SEMUA yang bersikap begitu...ada yang masih nice dan baik...jadi...choices is in your hands...jadilah orang yang berpelajaran..bukan orang yang setakat masuk sekolah untuk sijil sahaja...sekian...adiosssssssaaa...

rindasahara:mental kurang teliti...erkkk!!!



No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget