Thursday, February 3, 2011

trip to Sabah-the land under the wind

pengawal airport tanpa gaji...hihihi...
 Have a nice trip in my life...gila kentang betul best nya...pergi berkawan kawan seramai 6 orang ni memang satu pengalaman yang sangat-sangat indah...ada yang pahit... manis.. payau... masin... pendek kata memang banyaklaa pengalaman-pengalaman itu...dari Kuching International Airport ke KK International Airport mengambil masa lebih kurang 1 jam dan 25 minit...sekejap aje kan...dan kami pula pandai-pandai ambil tiket pagi-pagi buta,pukul 6.05 minit...memang malam tu berkampung kat airport sume skali... dan hasilnya inilah gambar-gambar penjaga airport tak de gaji...lalala...

nemo di airport kuching...mintak seko boley????

come to mama,babe...huhuhu...

 Walaupun jam sudah merangkak ke pukul 3 pagi...sebagai pengawal.. terpaksalah bertahan... mengantuk derr...huhuhu
 Sebelum berangkat...eloklah kita refreshment dulu...mc d juga yang menjadi pilihan...hihihi....i lovin' it...
muka-muka hantu mc d...awl2 pagi boleh belasah mc d...aiseh....hihihi...

berposing sebelum berangkat....
 Setelah semalaman menunggu...maka ada pengumuman menjemput kami ke balai berlepas...sesampai di sana...sudah ada pesawat menunggu kami semua..aiseh...terasa macam VIP pulak kan...hihihi...layannnn~~~~
kerusi panas atau kerusi sejuk???nama satu pilihan hati...

 Sampai saja di Sabah,kami terus diangkut ke Kundasang...tapi yang tak bestnya sesampai saja disana,hari hujan...jadi tak dapat masuk ladang...bayaran untuk ke sana sebuah van RM250 van cater...macam cameron highland jugalaa...lebih kurang jalan dia...sesiapa yang tak tahan...dipersilakan membawa bekal plastik yee...lalala...
Inilah Kundasang...di kaki Gunung Kinabalu....

Ada pelbagai spesies bunga,sayur-sayuran yang dijual di Kundasang ini...pendek kata...memang macam cameron highland laa...hihihi....
 Kundasang terletak di kaki Gunung Kinabalu...dan dari Kota Kinabalu,perjalanan mengambil masa belih kurang 2 jam untuk ke sini...dan sepanjang perjalanan,kami disajikan dengan pemandangan indah dari kaki gunung...udara sangat nyaman..dan sejuk pun...ye...huhuhu...





Gambar-gambar sepanjang jalan ke Kundasang.....



Dalam perjalanan pulang...kami sempat melalui jambatan tamparuli yang menjadi nadi bagi penduduk Tamparuli...ingat lagu Tamu Tamparuli...inilah jambatannya...huhuhu...






Setelah penat mendaki Kundasang...kami mengisi perut di bandar KK..di sini tak susah untuk mencari tempat makan kerana banyak restoran halal di sini...jadi...jom makan2...

makanan pertama saya di KK..mee goreng ala mamak..yummy!!!
 Setelah perut diisi...sempat juga kami merayau-rayau di bandar KK...dan antara tempat yang kami lawati ialah Wisma Merdeka dan Suria Sabah...sempat mencuri peluang mengacukan kamera...jom klik-klik Sabah....


Habis satu hari....huhuhu
Keesokan harinya...kami menjelajah ke Pulau Manukan...sebenarnya...saya tak nak pergi atas alasan escort sorang sahabat yang sakit...sebenarnya cuak dengan air...tapilaa kan...tibe-tibelaa sahabat saya tu boleh sihat dan ada pulak offer pergi sana...memang terus rembatlaa peluang tu...cuak memang cuak...tapi muka buat-buat cool...dalam ati...ya Allah...kalaulaa ada jerung ke...hape ke...mak aihhh...cuak beb!!! tapi sebelum tu...bergambar di waterfront dulu...yeah....


 Di sepanjang tebingan laut ini,kami dapat melihat kapal lalu lalang...gelagat pelbagai ragam manusia dan kecantikan tebingan laut ni...dengan ombak menghempas batu...memang best je dengar...indahnya....
Kemudian kami mengambil bot untuk ke Pulau Manukan..mengambil masa 15 minit ke sana...dengan bayaran sebanyak RM100 untuk satu bot yang mampu memuatkan seramai lebih kurang 6-8 orang dalam satu-satu masa...

 Akhirnya...manukan mari...yeihaa...saya sempat bertanyakan kepada pakcik bot yang kami gunakan...sempat bersembang-sembang panjang juga...di sini terdapat 4 buah pulau yang menjadi lokasi Taman Laut Tunku Abdul Rahman iaitu Manukan, Mamutik, Sapi dan...satu lagi tak ingat...dipulihara oleh pihak Taman Negara Sabah, manukan menjadi pulau pilihan ramai pelancong kerana pantainya dan kemudahan yang tersedia lebih lengkap berbanding yang lainnya...tetapi jika anda berhasrat untuk mengelilingi kesemua pulau...siap mandi manda dan bergambar sakan...pakej bot diberikan hanya RM 300 untuk sepanjang hari...sesuai untuk seisi keluarga tu...hihihi...



Dengan bayaran sebanyak RM3 bagi rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun keatas dan RM1 untuk kanak-kanak bawah 18 tahun,anda bebas melakukan skuba diving, snorkeling dan sebagainya...membina istana pun boleh...tapi istana pasirlaa...huhuhu...anda juga boleh menyewa alatan seperti life jacket, goggle dan kasut itik dengan harga yang berpatutan...


 Bagi mereka yang inginkan lebih pengalaman...Scuba-Doo pasti menjanjikan satu pengalaman menarik untuk anda....budak kecik pun terlibat sama tau...huhuhu...seronok bagi mereka yang teruja dengan air...bukan saya...lalala...


Dan inilah antara snapshot saya di Pulau Manukan...





tadaaaaaaaaaaaa.......
Selama 3 hari 2 malam kami di sini...kami menginap di Akinabalu Youth Hostel...affordable, convenience, helpful and friendly staff...it is so good for all...berbaloi baloi di sini...terletak di tengah-tengah bandar KK, Akinabalu satu tempat yang sangat mudah untuk dicari...di Jalan Gaya, bersebelahan Agro Bank...
di sini ada pakej bilik dormitory dan bilik private dengan bayaran serendah RM 28/seorang...jika berminat, anda boleh membuat tempahan di 088-272188 dan website: www.akinabaluyh.com


Terkenal dengan makanan lautnya...kedatangan anda ke Sabah tidak lengkap tanpa menikmati makanan laut ini....wahwahwah...memang meriah dengan pelbagai gelagat pembeli dan penjual...ketam...udang...sehingga pelbagai jenis ikan bakar dijual dengan harga yang berpatutan...dimana?di belakang pasar kraf tangan atau dikenali senagai pasar filipina...

barisan ikan-ikan...
barisan udang-udang...

mak aih...ketam!!!
bapak udang nih!!!
sedapnyaaa....
ratu ketam...


sotong bakar...
Antara pemandangan di sekitar Kota Kinabalu....
Atkinson Clock
Atkinson Clock adalah salah satu monumen di tengah-tengah bandar KK...pemandangan agak cantik dan menawan hati sesiapa yang melihatnya...menurut cerita setempat...ia dibina oleh seorang rakyat British bersempena kematian anaknya...sejauh mana kesahihan cerita ini...anda boleh mengkajinya sendiri...:)

Sebelum pulang...sempat kami berehat di Akinabalu Youth Hostel...dan inilah gambar terakhir sebelum kami berangkat pulang...

  
Lengkaplah sudah pengembaraan kami selama 3 hari dan 2 malam di Sabah...di hari terakhir kami di Sabah,kami berpeluang berjalan-jalan di pasar filipina dan membeli cenderahati sebagai kenang-kenangan di Sabah...apa-apa pun...kenangan indah ini akan tersemat di ingatan kami semua...sayonara Sabah...see you next time!!!

2 comments:

  1. salam

    sy dr smnanjung akan ke sabah 16-20 feb ni..
    nak tny sal scuba doo tu..
    beberapa tahun dulu sewanya rm180..
    so leh sy tahu berapa bayaran utk scuba doo tu skrg yer?
    sy berminat utk mencubanya.

    ReplyDelete
  2. w'salam...
    tmpohr kami tanya dengan tour guide kami...pakejnya dalam area RM 200- RM 250...
    x jauh juga perginya...:)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget