Wednesday, February 16, 2011

EXAM...OHHH...EXAM...

Seriously allergy with this kind of things...even to see the banner of it...i will be injured through my heart in sudden!!!aaaghhhh...parah penyakit ni...tapi ku sendiri pun tak tahu...kenapalaa ku sangat tak suka exam dari kecik sampailaa dah besar ni...

Kalau dulu bermula dengan UPSR...serius rasa nak tercabut urat jantung dengar ku kena exam...macam-macam motivasi dah ayah beri...tapi tak jalan...berlanjutan sampai PMR...SPM pun ku da plan tak mau lagi ambil STPM...last-last...orang cakap yang tak mahu itulaa yang Tuhan lagi suka kita hadapi...waaaaaaaaaa!!!ku masok tingkatan 6...gila kentang...mau tak mau...ambil jelaa STPM tu...kalo tak kene ambil STPM satu lagi tu...apa dia??? Sijil Tunggu Peminangan Masuk...itu satu lagi sijil yang ku allergy time muda-muda dulu..ingatkan masuk U da habislaa bab-bab exam ni...rupa-rupanya...sungguh ku kuciwaa...masih ada lagi ke?waaa...lagi dahsyat...exam dalam bahasa inggeris sume skali...ambik kau!!!baru tahu betapa langit tu tinggi ke rendah..wahahau...nangis loooo...

Tapi time skool dulu...ku ni kira bertuah jugalaa kot...sebab walaupon malas tahap dewa punya nak study untuk exam...Tuhan bagi ku ni rezeki...result exam takdalaa teruk sangat...average in middle...not too smart but also not too dumb...actually i can cope with that but my mental models always say...I HATE EXAM DAMN MUCH!!!...serius kan penyakit ni...sampai satu hari dulu ku pernah cakap kat kaunselor ku...kenapa perlu exam?kenapa perlu belaja sampai 5,6 tahun semata-mata nak jawab soalan exam yang bukan kuar sume pun...sume main forecast je...salah ramal ku yang merana...dek kerana terlalu berorientasikan exam ni membuatkan sume akan berfikir untuk past exam je...maknanya keseronokan belajar akan ilang...ches...mengomen tu tak ingat dunia...macam laa kementerian pelajaran tu ku yang punya kan...ish...ish..ish...tapilaa kan...kadang-kadang manusia yang cemerlang dalam exam tu bukan sume boley pakai pon...kalau kita lihat kan...pelajar cemerlang kerana exam...masuk pasaran kerja fail juga...sebab terlalu suka dengan exam...kot...lalala...

Apa-apa pun...dari sudut positifnya exam tu perlu...cuma kitalaa yang perlu tahu macamana nak cope dengan keadaan tu...sebab Tuhan cipta manusia ni kompleks...tak semua kita sama...walaupun philosopher mengkaji ada berjenis-jenis manusia...tapi hakikatnya banyak jenis manusia yang masih terbengkalai untuk dikaji...seperti ku ni...antara manusia abnormal yang paling tak suka exam...dan sedang cuba untuk menerima hakikat exam itu perlu...da 22 (22???) tahun idop pon masih tak dapat terima hakikat exam itu perlu...alahai...sedey beno...huhuhu...

Kita akan terus hadapi exam sampai mati pun sebenarnya...kenapa?yelaa...nak nikah ada exam...sebelum pass nak nikah kne jumpa mak mertua ada exam gak...ku pon dah kne tegur ngan bakal mak mertua sebab FAIL bab masak...ngaku dulu sebelum kene...tulaa...belajar aje sebab nak pass exam...sampai masak pon tak pandai...sampai skang pon kalau ada orang bertanyakan ku mak akan jawab "Alah anak perempuan saya tu bukan pandai masak"...maksudnya?tak lulus laa exam bab masak tu...waaa...kalau camtu knelaa berusaha untuk pass exam...memasak...hihihi...

Kepada adik-adik yang bakal jawab exam, study smart...jangan push diri kalau tak dapat study...huhuhu...kepada diriku juga...selamat menempuhi exam demi exam...lalala...daaaaaaaaaaaaaaa....

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget