Thursday, September 29, 2011

Haluuuuuuuuuuuuuu...rindasahara nak merepak lagi...mula-mula terfikir...elok ke cerita...tapi ceritalah juga untuk pengajaran bersama...

Alkisahnya bermula bila rindasahara pergi berjalan-jalan di satu pasaraya baru dekat sini...selepas pergi beli barang, rindasahara pun nak keluarkan duit... rindasahara ke mesin ATM...dan sahabat rindasahara lagi 2 orang tunggulah...

Tiba-tiba...haaaaaaa...mereka dihampiri oleh sekumpulan jurujual yang mempromosikan cara nak belajar Bahasa  Inggeris...salah seorang sahabat rindasahara telah dibawa lari...rindasahara start hangin satu badan...lalu jurujual tu bertanya...bla...bla...bla...mempromosi barang jualan dia...

Yang paling menyampahnya (rindasahara da start menyampah ni berjaga-jagalaa...huhuhu) dia tanya sahabat rindasahara tu berapa level Bahasa Inggeris dia...sahabat rindasahara ni jenis humble...jadi dia jawab sederhana...walaupun dia sebenarnya buat tesis fully english...teruslah jurual tu cakap...

"Berbaloi ke English kamu di tahap sederhana sedangkan kamu belajar dari darjah satu dan sudah berbelas tahun belajar English...bla...bla..bla...dari sekolah rendah ke sekolah menengah...bla...bla..bla...berbaloi ke?"

Oleh kerana rindasahara ni dah hangin...kena pula siram minyak petrol...siap kau! lalu rindasahara selamba menjawab...

"Yes, because Malay is my mother tongue...English is International language instead..."

Yeah!tahu pula dia berapi...nasib baik dia kurang cerah...kalau tak dah nampak merahnya muka dia...huhuhu...lalu dia mula membelit soalan dia tadi...dan marah-marah pada kami...dan berlalu...

Kalau rindasahara memahami soalan dia...dia tanya benda macam tu...dan itulah jawapan rindasahara...dan sesungguhnya tahap kekurang ajaran rindasahara berada di tahap kemuncak...mana taknya...dia bukan persuade orang...dia PAKSA orang!!!kemudian bijak...dalam perjanjian kontrak tu diorang claimed supaya orang tak cakap mereka yang memaksa 'pelanggan'...bijak...bijak...

Jadi kepada semua...sebelum membeli produk jurujual tu...baiknya kita tengok dulu syarat-syaratnya...seperti ini...mereka pandai memutarbelitkan fakta...sebelum terjerat...kita jerat mereka dulu...okay...itu saja dari rindasahara setakat ini...daaaaaaaaaaaaaaa....

Rindasahara: Pertahankan...jangan menyerang!

Saturday, September 24, 2011

Coklat mata hitamku...

dari kerana mata...huhuhu...
Haiseh...apa punya tajuk ini...apa-apalah cik rinda oii...janji kau bahagia...

Hari ni rindasahara saja nak menggondam cerita...cerita...alkisahnya rindasahara dah mula tinggal menyewa (wah,sukalah tuuu!!!) di luar...sewanya agak tinggi but affordable laa boleh dikatakan...rumah teres setingkat...pada pandangan rindasahara bolehlaa tahan...huhuhu...xpe...lupakan hal tu...saja nak mengiklankan diri saja ini...

Okay..berbalik pada tajuk arini...kenapa rindasahara pilih tajuk ni ye...rata-rata antara kita mempunyai anak mata berwarna coklat tua kan...dan rata-rata orang timur mempunyai anak mata berwarna begitu...walaupun anda memakai contact lense warna kelabu,biru,hijau,ungu,pink sekalipun yang tengah in sekarang ni...namun anak mata masyarakat timur itu berwarna  coklat tua...orang timur yang terkenal dengan kesopanan dan kesusilaannya...terkenal dengan budi bahasa dan kesantunannya...namun apa yang berlaku adalah sebaliknya...dan agak dikesali oleh rindasahara...

Satu hari rindasahara menaiki bas di kampus bersama seorang sahabat rindasahara...tiba di depo bas..rindasahara dan sahabat rindasahara pun nak turunlaa dari bas...belum sempat bangun dari tempat  duduk,baru aje pemandu bas bukakan pintu bas...zupppp!!!...berebut semua masuk tanpa memberi peluang kami untuk turun...bersesak-sesak...dan kami terperangkap untuk turun dari sana...nasib baik pemandu bas menyuruh mereka tunggu kami penumpang turun terlebih dahulu sebelum mereka naik...terima kasih encik pemandu...tapi yang kurang enaknya,kami yang mahu turun tidak diberi ruang untuk turun pula!...lalu sahabat rindasahara menegur sikap mereka itu...itupun masih tak mahu mengalah...nasiblah rindasahara ni kecil orangnya...terpaksalah menyusup untuk menurunkan diri...

Kenapa begitu?

Sepanjang jalan rindasahara berbincang dengan sahabat baik rindasahara itu...kemana pergi budi bahasa mereka ye...tak kata tidak berpendidikan,mereka semua adalah pelajar antara 200 universiti terbaik di Asia...semua pandai dan bijak...namun kurang dari segi sensitivitinya...melihat gaya mereka,pasti mereka adalah peminat setia kumpulan K-pop yang sedang hangat melanda negara kini...namun yang sedihnya,kenapa hanya mengikuti lagu mereka ye...kenapa tidak mengikuti budaya dan disiplin mereka yang menghormati orang lain...

Apa-apa pun...

Mungkin juga mereka semua mengejar masa untuk mengikuti kelas...almaklumlah...jumlah bas yang terhad dengan perjalanan setengah jam sekali tak mampu menampung jumlah mereka yang perlu menggunakan kenderaan utama di kampus rindasahara ni...mungkin juga mereka telah terlewat untuk menghadiri kelas pagi itu...atau terlewat menghadiri sesi perbincangan kumpulan untuk tugasan mereka...rindasahara tidak 100% menyalahkan mereka...pastinya mereka melakukan itu dengan bersebab kan...rindasahara juga mungkin pernah mengalami situasi yang sama satu ketika dahulu...dan tidak tersengaja pernah melakukan itu dan membuatkan mereka yang menerima nasib seperti rindasahara ini memperkatakan perkara yang sama kepada rindasahara...kan...kan...kan...

Namun,kita orang timur...dan budi bahasa itu adalah asal kita...memang kita insan biasa...dan berubah dari semasa ke semasa...apa-apa pun...hormati insan sekeliling kita...tak salah menghormati antara satu sama lain kan...

Sekian...daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Rindasahara:Saling memaafkan...:D

Wednesday, September 21, 2011

It sounds stup** when i speak.....

What the h**l!!!...haaa...itulaa ayat pertama yang terpacul dari mulut rindasahara bila tengok satu komen di laman sosial ni...lebih kurangnya macam nilaa ayatnya...

"patriotiklaa sikit...pakai Bahasa Melayu"

Serius rasa nak aje rindasahara bagi balik...jadi orang pakai bahasa asing tu kira tak patriotiklaa ye...atau kamu yang tak pandai berbahasa asing?...jangan cakap kamu patriotiklaa sangat kalau pakai ayat mesej yang bahasa budak-budak tadika pun boleh tegur kesalahan bahasa tu...yang bahasa 3 huruf tu...rindasahara langsung tak mengiktiraf bahasa itu sebagai Bahasa Melayu okay...singkatan bahasa ntah dari mana tu...huhuhu...

Okay...jom sambung pasal bahasa asing ni...sebenarnya tak ada pun halangan untuk mempelajari bahasa asing...malah bagi yang Muslim, Rasulullah sendiri ada bersabda,pelajari bahasa bangsa lain jika tidak mahu ditipu oleh mereka...jadi mana timbul 'tidak patriotik' itu?rindasahara memang musykil tahap awan kerana itu...sebab patriotiklah kita mmepelajari bahasa asing...untuk tunjukkan pada dunia bahawa kita boleh lakukan...

Rindasahara berbangga berada di bumi Malaysia,kerana di Malaysia,penduduknya boleh bertutur dalam sekurang-kurangnya 2 bahasa berbeza...lagi tak mahu berbangga?lagi tak patriotik tu?tepuk dada tanya diri...dimana pijaknya kita yang konon patriotik tu...

Sekian celoteh rindasahara...nanti jumpa lagi...daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............

Rindasahara: Mahu anak-anak nanti pandai bertutur lebih dari 2 bahasa...wah...berangan!!!


Saturday, September 17, 2011

Jadi...tak jadi???

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuu...rindasahara bersiaran nak merepak lagi...jom...check it out...

Haish...kadang-kadang rindasahara tak faham dengan diri rindasahara sendiri...apa taknya...pendirian langsung tak tetap...prinsip berubah-ubah...sekejap kata okay...sekejap lagi start cakap tak okay...seminit lepas tu mula confused...okay ke tak???

Itulah hakikat seorang manusia...kadang-kadang menjadi lalang...kerana persekitaran mahukan kita menjadi begitu...ada kalanya menjadi karang...tetap utuh walau tsunami melanda...

Kenapa begitu?

Tuhan mengurniakan kita akal dan nafsu...dua elemen ini menghidupkan kita...namun kedua-duanya bagai minyak dan air,tidak dapat bersatu dengan sempurna...namun menjadi antara yang terpenting dalam kehidupan...tanpa air kita tak akan mati kerana air sumber utama dan paling asas untuk hidup...minyak pula sebagai pelengkap sebuah kehidupan...untuk menjadi elemen lemak yang memanaskan ketika kesejukan...dan bahan sumber api terbaik dalam kehidupan seharian kita...begitu juga akal dan nafsu...akal menjadi asas...dan nafsu pelengkapnya....

Kepincangan ini akan berlaku apabila nafsu menguasai akal...maka keraguan dibawa oleh syaitan yang selalunya menyesatkan kita...maka hasilnya...

Jadi...tak jadi???
Okay...tak okay???
Boleh...tak boleh???
Comfirm...tak comfirm???

Dan susahnya bukan hanya kita...tetapi ada kalanya melibatkan orang lain juga...erm...itulah kita...

Jadi...apa yang lebih penting...pasakkan hati...kenal diri...berpegang teguh dengan prinsip kita...

"Andai ku kata hitam...hitamlah pilihan ku..."
...Daripada...
"Ku rasa hitam...tapi putih pun cantik...erm...macamana ye..."

Jadi...choices are in your hands...daaaaaaaaaa.....

Rindasahara:Tetap jadi...

Sunday, September 11, 2011

I wanna be somebody...

Haluuuuuuuuuuuuuuuu semua...kali ni rindasahara bersawang lagi...jomm...check it out...

Rindasahara pasti semua antara kita mempunyai angan-angan dan cita-cita yang diimpikan semenjak kecil...samalah dengan rindasahara juga...tapi cita-cita rindasahara menyelusuri arus perubahan...maknanya tidak tetaplah...berubah-ubah dari dulu hingga sekarang...

Kalau kecil-kecil dulu...orang selalu tanya besar nanti nak jadi apa?dengan bangganya rindasahara menjawab "SAYA MAHU JADI ANGKASAWAN!"...dengan tidak mengukur baju di badan sendiri...bertambah riak dan takburnya rindasahara ye...mungkin kerana pengaruh cerita cereka fiksyen dan pembacaan buku di perpustakaan sekolah membuatkan rindasahara meminati bidang tersebut...macam-macam saja kamu,cik rinda ye...huhuhu...

Masa berlalu mematangkan kita...begitu juga rindasahara ni...semakin menginjak usia,rindasahara mula meminati bidang perundangan...sedari itulah,cita-cita untuk menjadi angkasawan terluput dari ingatan...bercambah pula minat untuk bergelar seorang peguam...dengan berpandukan minat dan cita-cita tersebut,maka rindasahara mula mengkaji mengenai hal ehwal perundangan...wah,berangannya...sangat menakutkan!huhuhu...tapi cita-cita itu membuatkan kita jadi kuat kan...

Namun,ketika rezeki bergolek depan mata...ketika itu jugalah bapa rindasahara jatuh sakit...seperti dikatakan...andai ia bukan milik kita...waima berada di dalam mulut sekalipun akan jatuh ketanah...apakan daya...terpaksalah rindasahara mematikan minat itu...dengan berat hati...atas wasiat ayah...huhuhu...

Tahun berganti...rindasahara yang dulunya punya sifat penuh ketegasan bertukar menjadi cair,seperti coklat!...rindasahara pun tak tahu kenapa rindasahara boleh bertukar 360 darjah...dari seorang yang tegas,kasar,keras kepada yang lembik,layu,longlai...mungkin kerana peningkatan usia...kan...

Apa-apa pun...sekarang rindasahara telah lari jauh dari cita-cita asal...dari angkasawan...ke peguam...dan kini cita-cita rindasahara ingin menjadi pengamal sumber manusia...bidang yang dulunya rindasahara tidak tahu menahu mengenainya...kini rindasahara mampu menerangkan prospek bidang ini,satu persatu kepada orang yang ingin mengetahui lebih lanjut apakah itu 'human resource' dan bagaimana fungsinya dalam satu-satu organisasi...

Betapa jauhnya rindasahara memaut cita-cita...namun apa yang rindasahara pasakkan di hati...

I WANNA BE SOMEBODY

Jadi kepada semua yang mungkin membaca post rindasahara ni...apa yang penting bukanlah apa yang ingin anda jadi...tetapi apa yang mampu anda jadi...daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......:D

Rindasahara: Jadi orang,bukan orang-orang...

Wednesday, September 7, 2011

Once upon the time...

ermmm...bukan ketinggian yang jadi ukuran di sini....

si dia satu famili...

emak...upsss!!!hihihi...

kat sini ada juga...


budak kecik pegang topi kat belakang tu adiknya...

amboi2...ehem...ehem...hihihi...

nampak lebih tinggi kan...terima kasih heel bata 5 inch!

sama-sama happy...huhuhu...
Just saja nak tayang kat sini...saat-saat kami bersama...tak lama...cuma 2 bulan lebih je...dan inilah warna warninya...yang paling best...kebanyakan 'date' kami dengan keluarga sekali...kira macam bersiar-siar beramai-ramailaa...huhuhu...that's all...daaaaaaaaaaaaaa..............

Rindasahara: walimatulurus nya belum diumumkan lagi...coming to be...:D

Tuesday, September 6, 2011

Dimana cinta?

Haluuuuuuuuuuuuuuuuu...sehari2 minggu ni telinga rindasahara membahang je mendengar pelbagai cerita...tapi yang paling rindasahara hangin dengan cerita manusia yang telah menganaiya kucing yang memang fofular ceritanya di media sekarang...geram dan sedih laa...

Rindasahara sungguh sayang pada makhluk Tuhan paling cute ni...kalau terjumpa kucing berkeliaran cari makan memang macam tak sampai hati je nak tengok...mana mampu rindasahara tolonglah...mana tak dapat tolong tu...memang tersentuh juga hati rindasahara tengok mereka kelaparan...ada juga rindasahara dan keluarga angkut mereka2 ni bawa balik rumah...ada yang boleh diselamatkan hiduplah aman damai kat rumah rindasahara...mana yang memang dah sampai ajalnya...terpaksalah rindasahara dan keluarga menguburkan mereka...

Ini bukanlah cerita berat sebelah...hanya sayang pada kucing saja...semua haiwan dan tumbuhan juga...tak kira ayam,ikan,pokok-pokok dan sebagainya...kita sebagai khalifah sepatutnya memelihara mereka...ye...kita perlukan mereka untuk hidup...kalau tak kerana ayam tak ada nasi ayam penyet dijual kan...tapi berpadalah...ada prosedurnya kalau kita nak menguruskan mereka...atau bahasa kasarnya nak makan mereka...

Dimana cinta yang diberikan oleh Tuhan kepada kita...jangan asyik menjaga hubungan dengan Tuhan dan manusia sehingga kita lupa dengan hubungan dengan makhluk lainnya...asyik bercerita mengenai agama...mengenai boyfriend atau girlfriend tapi lupa dengan makhluk lain...jangan kerana leka beribadah,kucing peliharaan kita mati kelaparan...

sekian celoteh simple rindasahara...daaaaaaaaaaaaaa....

Rindasahara:Mana si Omel ku ni?miawww...miawwwwwww...

Thursday, September 1, 2011

cintaku tertinggal di Northport

haluuuuuuuuu...rindasahara bersiaran lagi...kali ni nak bercerita laa mengenai tempat rindasahara menjalani latihan industri...saja nak share...macam-macam adaaa....tapi banyak pengalaman yang rindasahara kutip dari sana...

First of all...rindasahara telah memohon untuk menjalani latihan industri di sebuah pelabuhan...pelabuhan???ceritanya rindasahara memohon di banyak tempat...tapi oleh kerana rindasahara bukanlah seorang yang pandai...jadi semua reject rindasahara...yang tinggal hanyalah Northport yang sanggup kutip rindasahara...jadi dengan selamatnya rindasahara ke sana...

tempat rindasahara ditempatkan-jabatan perhubungan pekerja, kontena
memang terbaekkkkkkkkkk....mula-mula macam cuak juga...sebab rindasahara difahamkan kebanyakan mereka di sini adalah jejaka idaman malaya...fuhhh...berpeluh apabila rindasahara dijadikan pusat perhatian...walaupun tak cantek...bila dah ada bunga...waima bunga chicken sh*t pun di situ...faham-faham ajelaa...huhuhu...apa-apa pun...inilah kenangan yang sempat dirakamkan...
2 eksekutif handsome ER... En Fawzie Badli (kiri) dan  En. Haidir Daot (kanan)

Pejabat tempat rindasahara ditempatkan
Di Booking office a.k.a pejabat penyelia roster...di sini semua pekerja bahagian operasi mendaftarkan diri mereka untuk dibahagikan tugasan mereka...

semua penyelia roster ada 14 orang...bekerja secara syif,seramai 4 orang penyelia roster ditugaskan pada setiap  syif...

Pejabat dermaga a.k.a wharf...inilah pejabat operasi...yang handsome tu adalah senior operation manager...glamour En. Karim...hihihi...

En Romy...penyelia roster qlate maghi...

Inilah kerani di pejabat ni...semua sporting dan layan rindasahara dengan baiknya...best giler...
Well...selama dua bulan lebih rindasahara di sini...rindasahara dilayan dengan sangat2 baik...sporting colleague...memang terbaekkkk dari langet....huhuhu...

Pejam celik dah sampai waktu perpisahan...jadi rindasahara meninggalkan segala kenangan di sini...tapi still keep in touch dengan semua...huhuhu...

Apa-apa pun...Employee Relations, Container Northport terbaekkkkkkkkkk!!!

Gambar seterusnya adalah machineries yang ada di pelabuhan...pada semua yang tak kenal jom...rindasahara perkenalkan...gambar ori...ambil dari kamera sendiri...huhuhu

kontena...semua selalu tengok kot di atas treler...huhuhu...

Forklift versi besar...namanya five high stacker...kerjanya di pelabuhan adalah angkat kontena kosong untuk disusun....

Straddle Carrier...kat NP dikenali sebagai SK...kerjanya angkat kontena tapi untuk susunan terhad (2 baris)dan letakkan di atas treler...kelebihannya boleh bergerak suka suki hati...

Inilah kren!!!kerjanya angkat kontena dari kapal ke atas treler....

Rubber Tyre Gantry a.k.a RTG...sama macam SK tadi tapi hanya bergerak statik atas jalannya aje...kelebihan boleh susun kontena sehingga 5 tingkat...

Pandangan kren dari dermaga...kereta TEAM Northport tu digunakan oleh operation executive  yang handsome untuk pemantauan operasi...huhuhu....
orait...tu saja perkongsian rindasahara...jumpa lagi...daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget