Friday, October 19, 2012

Mentaliti Kelas Kita...

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua...sesaje nak mencoret dekat blog yang dah berhabuk ni kan...punyalah lama tak menyawang...sampai bersawang-sawang blog ni...kikiki...

Okay...terus pada fokus utama...pernah dengar tak benda ni?tak pernah?buat-buat pernah laa ye...rindasahara cuma nak berkongsi '10 Malaysian Rude' yang rindasahara terbaca dalam sebuah akhbar baru-baru ni...baru tak barulah dah berbulan rasanya...jom tengok pro dan kontranya bersama rindasahara...cekedout...

1)Membunyikan hon dalam keadaan sesak di jalan raya kerana kurang sabar
Ini rindasahara akui sangat perangai segelintir rakyat Malaysia ni.Kadang-kadang selalu kot rindasahara buat aktiviti yang tak berfaedah ni.Yelah,dah tengok clear apalah salahnya terus je masuk. Ni nak jugak tunggu betul-betul clear baru terhegeh-hegeh nak masuk.cik,kalau macam tu jangan memandu di jalanraya malaysia...Tapi rindasahara pun macam tu jugak...nak selamat..hehehe...tapi ada jugak yang sengaja memperdajalkan orang.Suka nak jadi road bully kan...sebab rindasahara pernah juga terkena yang tu..mentang-mentang kita perempuan,fizikal kecik,tepek P depan belakang..senang-senang diri aje membuli ye...sekali keluar brutalnya,tak kamu yang mengagau...jangan sangka ular lidi tak mematuk ye...haaaaaaaaaaaaaaa....

2)Tidak menghiraukan tanda di sekeliling
Ini sikap yang sangat tak baik...terutama bagi perokok tegar tu...sorry ye perokok sekalian,sebab ada dalam kalangan anda yang merokok ni tidak menghiraukan tanda di sekeliling...nak kata mereka ni pentingkan diri pun boleh kot (sekali dia melaser laa...)..iyelah,ikutkan sangat ketagihan sampai tak menyempat-nyempat hembus sana sini...pesanan rindasahara,sila bawa penyakit pergi dari saya...sekian...ngeeeeeeeeee...

3)'Mencuri' parking bay orang yang terlebih dahulu
Ini ada...tapi rindasahara tak pernah terkena lagi...rindasahara snach parking orang adalah kot...weeee...tapi ini adalah perangai yang tidak baik...tak sensitif...penatlah orang tu mengatur keta nak landing baikkkkkkkk punya..tiba-tiba hah kau...dia selamba biadap meluru masuk parking dengan rileksnya membuat muka innocent...suka hati ayam saja kamoo...satu lagi yang dok potong Q terutama time dekat traffic light...kita susah payah beratur dia selamba biadap meluncur ke depan n bagi signal nak masuk...tak bagi kang mulalah mulot menyumpah sampai 7 keturunan...tapi siapa yang salah hah?berhak ke kamu atas jalan haremmm yang kamu dapat kerana potong Q orang itu?ngeeeeeeeeeee....

4)Tidak memberikan tempat duduk kepada wanita mengandung,warga tua dan orang kelainan upaya(OKU).
Ini rindasahara jarang jumpa...mungkin kes terpencil...jadi no comment...hehehe...cuma pendapat rindasahara,bab ni ramai rakyat malaysia yang sensitif...bagi ruang pada wanita mengandung,warga emas dan OKU...yang ni salute 7/10....hehehe...

5)Bercakap dengan nada yang tinggi di telefon di tempat awam
Ini bukan mereka saja buat..rindasahara pon buat!hehehe...kadang kadang tu sje nak tunjuk keriakan dan ketakburan diri yang konon tahu lah sangat mengenai perkara tuuuuu...padahal habuk pon tarak...kepada sesiapa yang pernah terdengar rindasahara macam ni...mintak maaf nooo...ngeeeee....

6)Tidak mambenarkan penumpang lain keluar sebelum menaiki kenderaan awam
Ini pon rindasahara ada buat...pantang buka aje pintu bas,LRT or apa-apa kenderaan awam yang banyak orang guna...menyerbu aje masuk sampai orang yang nak keluar tu terkandas di tengan laluan...last bas pun jalan aje...kesian tak???kesian kan...erkkk...bukan apa...kadang-kadang kita nak cepat tanpa memikirkan hal orang lain...a.k.a juai ikang tepi jalan...cuma perlulah concern pada mereka yang kadang-kadang terlepas destinasi tujuan kerana halobanya manusia macam kita...walawah..hehe...

7)Tidak menahan pintu atau lif untuk membenarkan orang lain masuk bersama
Ini rindasahara tak pernah buat semenjak rindasahara jadi sebahagian dari warga kampus tempat rindasahara menyelesaikan pengajian...sebabnya papa kami iaitu dekan fakulti rindasahara telah mengingatkan mengenai perkara ni...bila kita masuk pintu atau lif,silalah memerhati ke belakang...jangan sampai orang belakang terlanggar pintu kerana kecuaian kita...lalalala...

8)tidak mengucapkan 'Terima Kasih'
Wahhh...ini kera biadap kan...tapi kadang-kadang rindasahara pon ada buat...aiseh...sesama kita tak apa lagi...yang susahnya tak berterima kasih dengan Tuhan...acaner tu?haaaaaaaaaa....

9)Meninggalkan troli di parking
Ini pon perangai rakyat Malaysia macam rindasahara jugak...then susahkan orang lain nak parking...apakah???tak patut...heeee...

10)Lewat
Inilah yang digelar 'janji Malaysia'...tak pernah nak tepat masa...susah juga begitu kan...hurmmm...satu yang sangat3 perlu diubah untuk mencapai negara maju 2020...ini tak...katanya jam 8,tapi 8.30 tak nampak bayang lagi...kadang-kadang geleng kepala aje yang mampu kan...heheeeeeeeee....

Itulah sedikit sebanyak perangai segelintir rakyat Malaysia...tapi rindasahara akui...BUKAN SEMUA yang bersikap begitu...ada yang masih nice dan baik...jadi...choices is in your hands...jadilah orang yang berpelajaran..bukan orang yang setakat masuk sekolah untuk sijil sahaja...sekian...adiosssssssaaa...

rindasahara:mental kurang teliti...erkkk!!!



Thursday, March 22, 2012

Hati Kristal

Hati seindah kristal...
Jernih...
Sejernih airmata dari telaga rindu...
Panahan jiwa untuk mengalun keasyikan rasa...
Merungkai sebuah cerita tergalas...
Terlukis di dalamnya...
Namun tak nampak dimata...

Tenang hati...
Kelamnya tak siapa yang tahu...
Telah tersua di bibir kata...
Lawan kristal bukan pada besi...
Lawan kristal bukan pada batu...

Telah kau gunakan itu...
Maka berderailah kristal itu...

Sekali kristal terhempas...berderai...
Jangan meminta gantinya yang lain...
Kerana serpihan kristal itu...
Bakal melukai dirimu...

Andai kau pinta luka...
Maka luka yang kau dapat...

Monday, March 19, 2012

Psikologi Berbalik

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua....meh rapat dengar celoteh rindasahara yang tak reti nak berhenti ni...alaaaa...rindasahara ni kan memang suka bercakap...mengutuk sana sini....upsss...kutuk???sana sini???...mana pegi nilai murni rindasahara ni...ish...ish...ish....hehehe...

Pernah dengar mengenai psikologi berbalik?rindasahara baru aje tulis ni...kesan dari me'melayu'kan Bahasa Inggeris....dalam Bahasa Inggeris dikenali sebagai reversed psychology...haaa...bukan air aje yang boleh buat proses osmosis berbalik atau reversed osmosis...kognitif manusia pun boleh kalau mahu...tapi apa yang rindasahara cuba sampaikan ni...baiklah...kita ambil satu situasi...

Dalam situasi ini,nasihat mana yang lebih kita suka...A atau B

Nasihat A


Cantik seluar!nampak lutut dengan boxer belakang suma,ingat bagus ke?macam hape aje.Kepala lutut orang tu aurat tahu tak!!!sibuk nak tayang kat orang aurat korang buat apa???


atau...


Tudung singkat baju ketat,apa ingat body kau tu tayangan free ke?jagalaa sikit,kau tu perempuan!maruah tak mahu jaga,memalukan umat aje!!!


Nasihat B


Wah,cantik seluar...kotak-kotak kartun Transformers lagi..maching dengan baju...same hijau..suka...cuma kalau seluar tu labuh sikit sampai tiga suku...lagi Encik nampak lebih handsome...


atau...


Tudung sekarang macam-macam fesyen...kibar sana sini...cantik,tak salah nak pakai...cuma kenalah menutupi kepala dan dada...lebih cantik dan anggun bila melihat...sejuk mata memandang...

Jika kita si penerima nasihat...mana satu nasihat yang kita suka...jika rindasahara,setentunya memilih nasihat B,lebih teratur,sopan dan menghormati kita...itulah psikologi berbalik...atau dalam bahasa lebih senang,teguran berhikmah...tidak menjatuhkan air muka...tidak mengaibkan si penerima nasihat...dan dalam agama juga,nasihat sebegitu adalah digalakkan...

Kognitif manusia suka memahami perkara yang positif...dan erti 'Jangan' tidak dapat ditafsir oleh minda manusia...oleh itu,apa-apa kata berbaur negatif adalah sangat sukar untuk diterima akal...malah kemarahan juga akan ditafsir sebagai elemen negatif yang tidak mampu ditafsir oleh minda...

Namun,ada kalanya ketegasan itu perlu...rindasahara katakan ketegasan,bukan kemarahan...ketegasan dan kemarahan adalah dua entiti berbeza yang perlu kita fahami sejelasnya...ketegasan perlu disaat kita menasihati perkara yang berulang kali dilakukan...namun penekanan psikologi berbalik tetap perlu ada...

Dan suka rindasahara tegaskan di sini,psikologi berbalik sesuai digunakan untuk menasihati orang dewasa...kanak-kanak tidak digalakkan...maaf,rindasahara mempelajari nadragogy,iaitu cara latihan untuk orang dewasa...untuk kanak-kanak...nanti masuk kelas pedagogy dulu ye...:D

apa-apa pun...nasihatilah perkara yang baik sesama kita...adiosssaaaa (ada kena mengena ke?)

rindasahara:penasihat tak rasmi..:D


Saturday, March 10, 2012

Lewat cinta...

Lewat cinta ini...
Kutemui kedamaian hati...
Suram daerah tertinggi yang diimpi...
Tenang gelora lautan yang enggan menepi...

Cinta...abadikan dalam kenanganku...
Cinta...abadikan dalam titip rasaku...
Biar mereka tahu...aku jua begitu...

Jiwa ini bukan lagi mainan atas nama cinta...
Jiwa ini jiwa merdeka...
Biar berlumuran luka...
biar mencurah seribu duka...

Lewat cinta ini...
Bersaksikan rasa...
Dirimu merana...

Saturday, March 3, 2012

Cinta sejauh dua jari

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua...kali ni rindasahara nak merepak lagi...pasal apa plak kali ni...jommm...check it out...

okay...arini nak buka satu kes yang dialami oleh rindasahara sendiri...dimana rindasahara sekarang ni telah bekerja...dipendekkan cerita...rakan sepejabat rindasahara mengajak rindasahara bersama mereka makan tengahari...rindasahara ingatkan mereka makan di restoran muslim...rupa-rupanya mereka ke sebuah restoran cina...katanya disana makanannya sedap...oleh kerana menghormati mereka...rindasahara bersama mereka...tanpa memesan makanan...cuma pesan setin air coca-cola...dan mereka juga memahami...mereka membelikan rindasahara rojak dari gerai lainnya...dan semua di kedai tersebut memandang rindasahara dengan pandangan yang rindasahara boleh katakan kehairanan...mungkin kerana rindasahara memakai tudung dan duduk semeja bersama sahabat rindasahara yang bukan dari kalangan rindasahara...dan berada pula di dalam restoran cina...kan...

Tapi jika rindasahara berada di bumi Sarawak pada ketika itu...perkara tersebut bukan sesuatu yang perlu dihairankan...malah,kebanyakan restoran cina juga menyediakan masakan halal di restoran mereka...dan rindasahara pernah banyak kali mentapau di kedai tersebut tanpa ragu...keran penyediaannya diasingkan dari makanan yang tidak halal...dengan etnik yang berbilang bangsa di sana,kita dapat melihat betapa harmoninya masyarakat Sarawak dibandingkan dengan kita...kita tak perlu ragu-ragu untuk ke rumah rakan taulan yang bukan sebangsa dan seagama dengan kita pada perayaan Gawai, Krismas, Tahun Baru Cina...malah makan dan bersembang sampai petang juga tidak menjadi masalah besar untuk kita...kerana makanan yang bakal disaji untuk kita adalah makanan yang tidak akan diragui status halalnya...perkahwinan campur antara etnik juga perkara biasa disana,dan mereka mampu hidup bersama dengan aman damai dalam satu rumah...

Lihat kita yang datang dari semenanjung...ikatan sebegitu terlalu longgar dan perkara sensitif selalu diperbesarkan..bagi mereka disana,agama dan adat resam itu perlu dihormati antara kita sesama manusia...rindasahara mempunyai sahabat dari pelbagai lapisan etnik dan kami gembira bergaul bersama...sesuatu yang tidak lengkap jika ke rumah kaum Iban tanpa menikmati ayam pansuh yang sangat menyelerakan...dan rindasahara sendiri menyukai umai-makanan unik masyarakat Melanau yang kecur air liur apabila melihatnya...

Bagi rindasahara...semua ini adalah nilai baik yang perlu kita contohi dari mereka...salahnya kita apabila bersikap terlalu prejudis terhadap sesuatu perkara...rindasahara bebas dan menghormati pandangan mereka...dan itu yang rindasahara dapat kembali...

so...what say you?

rindasahara:tolong poskan umai dan ayam pansuh dari Sarawak,boleh~~~

Monday, February 20, 2012

Kemana menghilang?

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuu semua...citer arini banyak kena mengena dengan rindasahara ni..al-maklumlah...lama hilang kan...kemana bertapanya si rindasahara ni...bukan tak ada...cuma tak berkesempatan nak menjenguk ke ruangan sendiri ni...orait...jom buka cerita...

Kisahnya rindasahara jadi macam konon-konon sibuk tak henggat ni kerana menguruskan pelbagai hal-hal yang mendatang...kalau buka tempat ni pon macam blur tak tahu nak tulis apa kan...lepas buka tutup balik...dengan kehampaan...idea...kam tu me...

Sekarang juga sedang menyibukkan diri dengan kerja...wah..excited kerja walaupun belambak-lambak kerja...terbukti rindasahara ni memang gila kerja...aiseh...xpelaa...apa-apa pon kita enjoy...

nanti di lain siaran rindasahara story morey lagi ye...daaaaaaaaaaaaaa....

rindasahara: *yawn*...mengantuk...

Tuesday, January 3, 2012

Berkat pada cinta..

Cinta...
Cerita yang bukan hanya sekadar cinta agung uda dan dara...
Cerita yang bukan sekadar rindu sang pungguk pada sang rembulan...
Cerita yang bukan sekadar kasih tanpa batasan yang ada pada hati...
Cerita bukan sekadar sayang pada semua yang ada di dalam hati...

Ia cerita tanggungjawab mengendang cinta...
Ia cerita bahagia di penghujung derita...
Ia juga ceritayang  pahit itu punya penawarnya...

Berkat pada cinta...
Punya bahagia...
Tanpa sengsara...
Tanpa duka...

Percayakan cinta itu adalah yang terindah...

~rindasahara~
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget