Monday, November 7, 2011

Jatuh ke laut menjadi ke tidak?

Selalu kita dengar pepatah menyatakan bahawa 'jatuh ke laut menjadi pulau' menandakan bahawa kemana saja kita pergi akan ada hasilnya...lebih kuranglah pengertiannya...tapi kali ni rindasahara nak bawa dari sudut lainnya...sebab ada kalanya kita tak selalunya menjadi jika ke tempat orang...betul tak...

Perkara biasa apabila pertama berada di tempat baru,suasana dan budaya baru adalah kesukaran menyesuaikan diri di tempat tersebut...bak kata si **** tu...culture shock tak henggat...itu juga terjadi pada rindasahara apabila pertama kali berada di tempat orang...tapi tak adalah sampai nak berconteng-contengan di mana-mana meluahkan perasaan itu...cukuplah sekadar kita melepaskan kesukaran itu bersama sahabat sahaja...dan belajar bagaimana mahu menerima keadaan baru dalam suasana baru ini...

Rindasahara dari muda lagi sudah belajar berada di tempat orang...usia remaja rindasahara banyak dihabiskan dengan berada di tempat orang,dalam lapangan mencari ilmu...walaupun tempatnya tidaklah sejauh mana,namun kehidupan di tempat orang tetap terasa perbezaannya...sehingga akhirnya rindasahara di sini...dan rindasahara percaya...pengalaman rindasahara hanya setitis dari pengalaman mereka yang pernah merasai jerih perih belajar di luar negara...dengan budaya yang 100% berbeza...baik dari segi pertuturan,sosioekonomi,dan sebagainya...

Apa-apa pun...pokok pangkalnya adalah hati...bagaimana pembawakan kita di tempat orang...belajar budaya mereka...rindasahara bersyukur...pengalaman mengajar rindasahara menjadi seorang yang lebih fleksibel dan suka belajar budaya dan perkara baru di sekeliling rindasahara...bak kata orang...masuk kandang kambing mengembek...masuk kandang kerbau menguak...masuk kandang harimau...mengucap!

huhuhu...just kidding...

Anyway...kita sebagai manusia,takkan lari dari try&error...kadang-kadang mulut senang cakap...saya mampu melakukannya...tapi hakikatnya...tidak!tak semua orang mampu berubah mengikut persekitaran...dalam istilah HR nya,resistance to change...dan inilah taboo masyarakat kita....pemikiran sebegini mampu menjadi pembunuh senyap yang meracuni fikiran kita...sukarnya untuk berubah itu membuatkan kita melihat sekeliling adalah sebab kita jadi begini...dan itu membuatkan kita mencipta alasan untuk tidak berubah...

"Saya tak mahu hilang jati diri saya..."

"Sebab dia saya jadi begini..."

"Dah takdir jadikan saya begini..."

Kita diberikan banyak pilihan oleh Maha Pencipta...rindasahara diberikan pilihan untuk menulis dalam blog ini...dan publish apa saja dalam blog ini...semuanya adalah PILIHAN...kita memilih untuk berada di sini sekarang...kerana ini adalah akibat dari pilihan kita...bukan TAKDIR semata-mata kita disini...kalau pilihan rindasahara menolak tawaran masuk ke universiti...rindasahara takkan masuk ke universiti ini...segala-galanya adalah pilihan kita...kecuali jodoh dan ajal maut yang menjadi hak mutlak Maha Pencipta...kita usaha segalanya dengan pilihan tersebut...dan dari situlah Maha Pencipta memberikan apa yang terbaik untuk kita...yang setimpal dengan pilihan,usaha,doa dan tawakal kita...

Wah...berceramah motivasi plak rindasahara ye...

Okay...sekian untuk seketika...adiossaa...

Rindasahara:Terbaik dari langit...:D

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget