Tuesday, November 15, 2011

Tolong jangan buat saya panik!

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu semua...rindasahara merepak lagi...banyak kali plak rindasahara ni merepak...banyak btl masa kamu,cik rinda...huhuhu...taklaa banyak masa,cuma kadang-kadang luahan di sini mampu mengurang keserabutan yang dibuat-buat di kepala ni...jom...check it out!

"Haaaaaaaa....kenapa ni?"
Tegur seorang si A di suatu hari...
"Tak ada apa-apa, kereta ni tiada minyak..."
Jawab si B dengan selamba...
"Gila kau!tengah-tengah jalan ni..."
Si A dah mula panik. Tambah pulak kereta di belakang mula membunykan hon...
Si B ciba menghidupkan kenderaan berulang kali. Dia juga mula panik,dijangkiti dari sahabat baiknya, Si A...

(*nota:Si A dan B di sini tiada kena mengena dengan sesiapa,samada yang hidup atau yang mati,jika ada,cuma kebetulan dan rindasahara minta maaf)

Pastinya kita pernah melalui situasi begini. Tidak terkecuali rindasahara,tambah-tambah tahap driving amatur ni...ada satu situasi yang ada kalanya,orang yang disebelah lebih panik dari orang yang mengalaminya...dan secara tidak langsung membuatkan orang yang mengalaminya rasa panik...dalam situasi tertekan begini,setan pun mula nak bermaharaja kan...siap ditiup-tiup perasaan panas membara dalam keadaan genting ni,sampai menimbulkan rasa nak marah...ingat nak marah si setan yang menghasut ni,alih-alih termarah plak kat orang sebelah...sorry,tak ada niat nak marah awak!Kena plak yang dimarahi tu kekasih hati pengarang jantung...hah!muncung tak habis satu minggu...tak pasal-pasal kena keluar beli bunga nak pujuk kan...BUNGA LAGI!!!

Realitinya,kognitif manusia ni sangat kompleks...ada manusia yang lekas panik,exam panik,nikah panik,ada anak panik,anak menangis panik...pendek kata memang semua segi dia akan panik dan risau...itu adalah semulajadi sifatnya...rindasahara tak menafikan itu...ada satu sudut,bagus sifat ni...ia menunjukkan kita seorang yang caring...tapi satu sudut,negatifnya ada...bila turut menyeret manusia lain bersama panik dengannya...namun,ada pula manusia yang tak mudah panik,walaupun masalah tu sebesar bumi sekalipun,dia buat-buat cool je (gila kau tak panik kalu keta sangkut tgh jalan sesak,ingat robot ke tak ada perasaan???)...dan spesies manusia ini akan mencari penyelesaian yang terbaik untuk dirinya dan juga orang sekelilingnya dalam menyelamatkan semuanya atau dirinya sendiri...

Rindasahara ni jenis ada masa tak mudah panik sangat...ada masa panik tak henggat juga...bergantung pada keadaan semasa...rindasahara selalu mengalami masalah kereta mati di tengah bukit,terutama rindasahara ni ada masa malas nak tukar gear...terus ambil lajak je (bajet kereta autolah tu!)...last-last mati tengah bukit...apa nak buat?

Buat tak tahu???
Buat-buat panik???
Atau buat macam bukit tu harta rindasahara???

Pertamanya,jangan panik dan mempanikkan orang sebelah...cool je walaupun sebenarnya dah cuak gila babai dalam hati...kemudian tarik hand brake dan freekan gear....hidupkan kereta balik dan selarikan minyak dan clutch...agak2 macam kereta dah macam terangkat sikit turunkan hand brake dan tekan minyak...jalan!!!(macam cikgu driving school plak rasanya..huhu)...

Apa yang penting...RELAKS DAN JANGAN PANIK...

Ini salah satu contoh laa kan...untuk pengaplikasian dengan yang lain...kita fikirkan bersama...sekian...adiossa...

Rindasahara: kalau panik buat assignment last minit,banyak idea datang,kan?

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget