Tuesday, November 29, 2011

BOOOOOOOOOOOOOOOOOO sama dia!

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu suma...apa khabar?harap sihatlaa ye...ermmm kali ni tajuk simple dan suma orang boleh faham kan...huhuhu...tak apa...let's check it out....jom buat satu situasi...

Situasi 
Dalam sebuah kelas,tatkala pensyarah sedang bertanyakan soalan...

Pensyarah: Apa pendapat kamu mengenai teori ni...
Seorang pelajar mengangkat tangan,lalu berkata...
Pelajar: Apa yang saya tahu teori ni blablabla...(tapi jawapan sudah lari dari soalan)
Pelajar lain sudah mentertawakan dia,tidak kurang mengejak dan...
BOOOOO sama dia...hahahahak!!!

Rindasahara paling allegi dengan manusia perangai seperti diatas...ye, benar dia telah memberikan jawapan yang salah...tapi apa hak kita untuk mencemuh jawapan dia...menjatuhkan maruah dia...sekurang-kurangnya dia berusaha untuk menjawab dan walaupun dia salah, pensyarah dapat membetulkan dia...kau?apa ada?harapkan bawa ipad saja dalam beg Prada tu kan?kan?kan?...

Inilah budaya masyarakat kita...yang salah diejek,dihina...sebabnya?pendidikan kita dan persekitaran mengajar begitu...learning is fun,ada ke ibu dan ayah kita ketawa bila kita terjatuh sewaktu umur setahun?ada ibu dan ayah kita gelakkan kita sewaktu kita sedang cuba merangkak dan jatuh?jika ada,mari cik rinda nak sekolahkan mak ngan ayah tu...mereka tak pernah ketawa,malahan excited bercerita dengan semua,anak saya dah pandai berjalan,tempohr jatuh sebab nak berjalan...bangga kot anak dah berjalan...namun taboo masyarakat kita memandang rendah kepada yang lain seakan menjadi nanah apabila kita memperluaskan pergaulan...dengan rakan...dan akhirnya?

Sebab tu bila pensyarah bertanyakan soalan,semua selesa mendiamkan diri...walaupun jawapan salah bukan hukumannya mati mandatori!sebabnya?inilah...

Nanti saya jawab salah kawan-kawan ketawakan saya...malu kot...

Idea kawan saya lagi bernas,tak apalah...

Dah berjangkit pada volunteer...bila pensyarah minta kita secara sukarela membentangkan,buat kerja dan sebagainya,semua membatukan diri...sebabnya takut nanti orang pandang kita semacam...kemudian adalah,macam-macam tafsiran kawan sekeliling...gila kuasa...tamak haloba...kau bukan bagus mana pon...baiklah,kalau saya tak bagus,apa kata awak yang angkat tangan sukarelakan diri awak?amacam?ada bran???

Dan akhirnya berjangkit ke organisasi...pergi masuk syarikat jadi 'Mat Saja'...duduk tanpa berbuat apa-apa...kalau syarikat milik ayah sendiri,tak apalah...kalau syarikat tu Ahmad Albab yang punya?boleh buat cmtu?sah-sah kena kemas barang kot...you're period!eh,you're fired!...period tu rindasahara...huhuhu...saje nak mengenang cerita bini-biniku gangster...

okay...sekian untuk bebelan kali ni...jumpa lagi...

Rindasahara:memang gila kuasa...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget