Thursday, April 7, 2011

Kira-kira cinta...

Waaa...entry kali ni boleh tahan kan...apa-apa saja si rinda ni ye tajuknya...tapi entry kali ni rindasahara cuma nak berkongsi tips...haish...tips apa tu...tips kesihatan laa...waaa...sejak rindasahara kena masuk wad tahun lepas...memang rindasahara serik tahap awan...serupa bahan ujikaji rindasahara dibuatnya oleh 'lokter-lokter' kat Hospital Umum Sarawak sana...dari ambil darah...urine test...cucuk sana sini...pegi x-ray...xckup xray...scan lagi...nasib baik tak ditolak ke meja pembedahan aje...kalau tak cukup lengkap malam ngeri rindasahara tempohari...mulanya simple saja,sakit di bahagian pinggang yang mencucuk-cucuk...masa tu baru nak balik dari semenanjung ke kampus...mula-mula tu dari LCCT...memang sakit sampai dalam flight pun 3,4 kali rindasahara muntah...memang tak bestlaa time tu...sampai di KIA...memang tak larat lagi...lalu ambulan jemput ke HUS...siap berpakej dengan ubat sebeban yang perlu dimakan...aiseh...memang trauma rindasahara dengan kejadian tu...huhuhu...sejak dari itu...rindasahara mula mampelajari cara untuk kekal fit dan cergas...caranya...check it out!!!...

Pemakanan...bab ini adalah bab terpenting untuk kita...kita adalah apa yang kita makan...tetapi tidak bermakna kita tak boleh menikmati makanan yang lazat...silakan makan Mc D (favourite rindasahara ni...huhuhu...)...KFC...PizzaHut...makan nasi lemak...makan mee gorang...segala macam makanan yang ada di dunia ini...tetapi dengan kawalan...dan seimbangkan dengan pengambilan sesuatu yang boleh me'neutral'kan kembali makanan tersebut...x faham...baik...rindasahara bagi satu contoh...rindasahara suka sangat makan Mc D...kalau dapat kentang dia memang tak toleh kiri kanan lagi daa...huhuhu...tapi jangan lupa selepas makan minum air masak dengan secukupnya untuk meneutralkan kembali makanan yang dah dimakan...dan air masak adalah aset terpenting dalam diet pemakanan kita...itulah yang menentukan diet kita berkesan atau tidak...huhuhu...

Bersenam...inilaa yang manusia paling liat sekali...sayangku...tak guna kamu berdiet tanpa rejim senaman yang baik...rejim senaman juga membantu kita mendapatkan tubuh yang fit dan kekal cergas...tak ada masa bersenam?sibuk dengan kerja dan study?apa susah...masa mandi kan ada...kalau dalam bilik air boleh menyanyi..apa kata dengan tarian sekali...masa mandi lebih bahagia kan...dari berendam lama-lama...lakukan ajelaa tarian suka suki dalam tu...tak pandai menari?alaaa...bukan ada orang tengok pun...suka hati ajelaa...huhuhu...satu lagi dengan jalan kaki...dengan berjalan kaki,kita mampu membakar kalori yang tak diperlukan oleh badan...sebab tu rindasahara lebih suka jalan kaki dari naik bas ke kelas...lebih fit dan bertenaga...kalau tak ada masa juga...sebelum tidur tu...bolehlaa kita lakukan regangan atau warming up...tapi apa yang lebih penting adalah bersenam...itu yang utama...

Mahu diet?bersenam dan kawal pemakanan anda...bunyinya klise...tapi itulah yang sangat berkesan...ini tak...kata nak berdiet,tapi makan nasi sampai 2 pinggan...sebenarnya,badan kita hanya memerlukan hidangan nasi sebesar penumbuk kita aje...wah!!!sikitnya!!!mana kenyang macam ni...iye ke...rindasahara dah lama buat...cukup kenyang...tambah dengan sayur dan lauk...sebenarnya sudah mencukupi...tapi budaya kita...nasi tambah memang perlu...huhuhu...kalau nak diet...kurangkan pengambilan semua ni...amacam...sanggup tak...

Haaa...itulaa yang terjadi pada rindasahara dari seorang yang agak chubby dulu...skang ni suma da loose...aiseh...tapi rindasahara kurus bukan sebab rindasahara nak cantik je..tapi nak fit...kekal cergas...kalau dulu memang rindasahara tak fit...jalan jauh sikit dah penat...sekarang...jom lari lari...lagi jauh lagi suka...huhuhu...apa-apa pun...jaga diri...okay...daaaaaaaa.........

rindasahara:jaga diri hiasi peribadi...;D

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget